Nuffnangs

Wednesday, June 30, 2010

Contest Gambar Best by AsaDa

Salam Asada...

Sebenarnya foto ni adalah sgt ori (bukan ciplak) yg diambil menggunakan camera telefon bimbit jenis Nokia 5800 Express Music saya sendiri.. Bukan gunakan kamera Canon EOS atau Nikon yg jenis DSLR yg sgt popular skrg nih...

Foto ni saya ambil ketika pulang dr Johor Bahru yg ketika itu waktu sudah merangkak ke senja...mmg taksub dan terpegun le masa saya ambil foto ni...kenapa saya kata taksub dan terpegun...cuba korang perhatikan garisan2 awan tu...apa yg korang nampak?...X de apa2...masyaAllah...perhatikan betul2 sekali lagi...catually garisan2 tu seakan-akan membentuk perkataan Allah sw...walaupun x berapa jelas...saya rasakan sgt unik dan bersyukur kerana diberikan peluang utk melihat dan mengambil foto yg saya rasakan unik ni...

Kalo korang kata unik maka jadi uniklah dia kan...tp kalo korang rasa x de apa2...saya terima dengan seadanya...anyway terimas kerana bagi peluang utk sertai contest korang nih...aku mmg suka ambil foto langit dan alam...cumanya belum berkesempatan untuk memiliki kamera yg canggih...mengidam utk mendapatkan kamera Canon EOS yg terbaru...!

Twilight : New Moon

Hi there...


Yesterday I've a chance to watch the movie via DVD though it's kinda too late to review it...who cares?

For me, this Twilight sequel is rather lacks of something special in its plot compared to the first one...but I kinda like it...the character of Jacob Black was more developed and in this movie, Jacob is more prominent than the character of Edward Cullen...meaning that Jacob has the Midas touch on the audiences better that Edward.
Bella is still the same though her character need more inner feeling...playing with her moods and feelings toward Jacob and Edward...still with her compassion to be like Edward (as a Vampire) in order to stay forever and ever with her lovers...but what I like most is Edward still maintaining his coolness and calmness towards the eager Bella...

It was really touched my heart when Edward said that he doesn't want Bella anymore and he said Bella is not suitable for him...but the facts is, Edward is sacrificing his love towards Bella in order to protect her and from the moment he lefts Bella...his soul is always with her to protect and stop her from doing reckless things...

Soon after Edward gone...Jacob took over the job to protect Bella from being attacked by the evil Vampires (Laurent and Victoria) who keep chasing Bella as they already knew that Edward and his family have moved out from the town...

I think the wolfs character played by Jacob and others are stronger than Edward as they have killed Laurent easily...in which Bella thought that the vampire will kill the wolfs as Laurent was so strong compared to Edward...what a plot is this?
After a while i knew that there was a treaty between the wolfs and Cullen's family if they want to live in the town which bind them not to hurt but to protect people in that town...yeayyy!!!! Really touched my heart.

At one time, it was really thrilled me a lot where Victoria came and tried to kill Bella but the wolfs saved her...but this time Bella, in order to see Edward has jumped to the sea...forgot to tell you that in order to see Edward, Bella has to do some reckless things....back to the scene, after she jumped into the sea, Victoria tried to kill her there but luckily Jacob was there to save her again...

From here we can see that the character of Jacob and Edward are almost the same...protective! Always there to save Bella...After Bella was saved...Alice (one of the Cullen's family member who has power of vision about the future) came to check upon Bella and here the rumbling of Jacob's feeling towards Bella has created some thrilled as Edward called Bella's home but it was answered by Jacob who lied that Bella has died in the incident...Edward who was so dissapointed has made up his mind to end his life as vampire by performing the Vortuli (disposing body to the sun) when his request to be killed by the vampire leader has been rejected...

In order to save Edward, Alice has brought Bella to the place where Edward and the vampire lives...from here we can see a lot of thriller as the vampires there are very different from the Cullen's family...as they live on human blood!

Here we can see that Bella has the power in which the vampire can do nothing on her as they tested her...and finally Bella and Edward have been released from being punished...what a thrill!



They got home and Bella has decided to be one of the Cullen's family by requesting to become a Vampire also but Edward is so reluctant to allow that...but at the end of the story Edward has given 3 years to Bella to consider it carefully before he can allow Bella to do it and Bella agreed...that's it! The End....

The story still pending and we are left with a few questions...what happen to Jacob and the gangs? What will happen to Bella after 3 years? Are the Cullen's family will still live in Fork and continue their lives as usual in the town? What happen to Victoria?
Really eager to watch The Twilight Saga : Eclipse...Do you?

Tuesday, June 29, 2010

KASUT BOLA PERTAMAKU!

Kasut bola pertamaku? hehehe...masa tu umur aku 13 tahun...sepasang kasut but getah yang ada stud kat bawah dia...sebelum tu mmg x pernah pakai kasut bola sbb masa wakil sekolah pada tahun 1986...pertandingan MSSD dan MSSJ (Johor)...mmg x diwajibkan memakai but bola...mmg x pernah kenal but la mas tu...kesian kan!

But getah tu  ayah aku yg belikan sbb masa tu semua budak dah mula pakai but bola...so sbb x mampu beli yg mahal..but bola getah pun jadilah...mmg kalo ikutkan trend skrg nih...budak sekolah rendah pun dah pakai Nike, Adidas dan but berjenama lain...malu gak nak pakai but getah tu kan...apo nak buek...orang miskin!

Korang kenal tak but getah tu...ala yang warnanya hitam dan ada line kuning mcm adidas tu....hahaha Predator F50 tu....nntilah kalo ada foto aku uploadkan kat sini...

Itulah kasut bola pertama aku....

Instinct or ESP...?

Salam...

On the first match of the FIFA WC 2010 between South Africa and Mexico, I predicted that the match soon be over by  a 1-1 draw...and it was correct. Yesterday, I put in my FB status before the match between Netherland and Slovakia that the match will end Ned 2 Slovakia 1 and I predicted Brazil will win 3-0 against Chile, and it was also correct. Is it my instinct really powerful or just coincident or I really have a high ESP that can read mind? 

What is instinct? According to Oxford Pocket dictionary :-
 
n·stinct • n. / ˈinˌstingkt/ an innate, typically fixed pattern of behavior in animals in response to certain stimuli: birds have an instinct to build nests maternal instincts. ∎  a natural or intuitive way of acting or thinking: they retain their old authoritarian instincts. ∎  a natural propensity or skill of a specified kind: his instinct for making the most of his chances. ∎  the fact or quality of possessing innate behavior patterns: instinct told her not to ask the question. • adj. / inˈstingkt/ (instinct with) formal imbued or filled with (a quality, esp. a desirable one): these canvases are instinct with passion. DERIVATIVES: in·stinc·tu·al / insˈtingkchoōəl/ adj. in·stinc·tu·al·ly adv. ORIGIN: late Middle English (also in the sense ‘instigation, impulse’): from Latin instinctus ‘impulse,’ from the verb instinguere, from in- ‘toward’ + stinguere ‘to prick.’

What is ESP or Extra-Sensory Perception or sixth sense?

Extrasensory perception (ESP), also commonly referred to as the sixth sense, involves reception of information not gained through the recognized physical senses but sensed with the mind. The term was coined by German psychical researcher, Rudolf Tischner, and adopted by Duke University psychologist J. B. Rhinepsychic abilities such as telepathy and clairvoyance, and their trans-temporal operation as precognition or retrocognition. ESP is also sometimes casually referred to as a sixth sense, gut instinct or hunch, which are historical English idioms. The term implies acquisition of information by means external to the basic limiting assumptions of science, such as that organisms can only receive information from the past to the present. 
 
Harvard research  shown something else and you guys can read the status of the research...but it is not conclusive and they also cannot affirm that the ESP is not exist. For me instinct come naturally from your heart and mind but it can be develop. There is belief that we can simulate the future and remembering the past and it is call prediction...but prediction not always correct...because it is just a prediction! How to simulate the future? read this.....

I still believe that we have the power or instinct  to know what will happen in the future but the power to know it is really limited...maybe there is some ways to develop it...but I still don't have any ideas on it...Do you believe your instinct? 

Sunday, June 27, 2010

Bola oh Bola....Antara Bola dan Tidur?

Salam...

jam menunjukkan pkl 4 pagi...aku masih belum tidur...Bola punya pasal...la ni Argentina vs Mexico. Tepat jam 4 ni...baru jer Mexico menjaringkan 1 gol utk merapatkan jurang kpd 3-1...banyak gol hari ini dan semalam England dibelasah 4-1 oleh Jerman...ini kenduri gol ke per?

Aku sebenarnya x tau nak pos apa la ni...sbb semalam aku x de pos apa2 jadi aku sajalah pos entri ni...kata org WC ni 4 tahun sekali jer...kenapa nak lepaskan peluang utk tonton semua perlawanan yang dibawakan secara langsung kan...itu kata org...tapi bagi aku...bukannya secara sengaja aku nak tgk tapi mungkin jiwa aku yang mmg minat dgn bola...asal sebut saja pasal bola, x kira bola padang ke atau futsal...semuanya aku minat...tu yang sampai soccer kids pun aku tgk...hehehe...kadang2 terfikir kenapa time aku dulu x de program mcm ni kan...kalo x mebbe aku dah masuk tv...merepek jer aku ni kan.

Antara bola dan tidur...bagi aku tidur tu amat penting...kalo x cukup tidur, ia akan mengganggu aktiviti seharian kita terutamanya kerja kita...kalo mata dah mengantuk mcm mana nak buat kerja kan...ntahlah kdg2 tu terfikir juga kenapa aku nak buangkan masa tidur semata-mata nak tgk bola..aku rasa semua ni adalah kerana jiwa....jiwa terhadap bola tu...kalo org tu x de jiwa terhadap bola pastinya dia kata kerja bodoh jer tgk bola...baik buat taik mata...buat peta kat bantal kan...hehehe lantaklah korang nak kata pe pun...janji aku puas hati dan x mengacau sesape...yg penting esok siang jgn nak mengadu mengantuk le...mata nak tertutup le...mata tak boleh nak buka le...jgn nak salahkan org lain...terima hakikat yang ni semua adalah berpunca dr kita sendiri...sendiri buat sendiri tanggung...kalo mengantuk tu, buat2 muka poyo mcm x de apa2 je...ada kesempatan take a nap for a while...jap jer...hilangkan mengantuk...

Lepas ni tidur jap...jangan lupa solat subuh...solat tu tiang agama...bola2 juga...tuntutan agama jgn ditinggalkan..ni yang ada, bola sanggup tgk, tiba masa utk solat subuh...mcm2 alasan diberikan. Astaghfirullah hal azim....

Ok lah jumpa lagi esok....wassalam!

Friday, June 25, 2010

Bersungguh ke Tidak...?

Salam Tengahari Sabtu.....

Kadang2 aku rasa apa yg aku buat mcm x bersungguh je...mcmana nak buat supaya diri kita ni lebih tekun dlm membuat satu2 pekerjaan...bukan apa...rasanya aku bersungguh juga dalam membuat kerja tu tapi aku cpt mengalah le kalo apa yg aku buat tu tak sempurna atau tak menepati kehendak aku...bila aku fade up apa lagi aku tinggalkan aje kerja tu...

Nak mulakan satu-satu kerja tu satu hal...mmg mengumpul segala kekuatan lah kata orang baru boleh mula....tapi bila dah mula mmg aku nak cepat je habiskan...tulah kadang-kadang kerja tu tak seperti yang diharapkan...

Pagi ni aku cubalah betulkan lampu kalimantang kat luar rumah yg dah lama terbakar transformer dia...buka2 minta betul transformer dia dah hitam rentung...aku pun turunkan lah lampu dan gantikan dgn yang baru aku beli...ntah mana silapnya...setelah siap dipasang...tekan suis lampu tu tak mau menyala....nak kata silap wiring tak juga...nak kata transformer rosak...rasanya tak jugak sbb masa aku beli aku dah test...begitu juga dgn starter..semuanya baru...langsung tak berkelip...setelah lebih kurang sejam aku dok tukar tu tukar ni...aku pun fade up...terus aku turunkan lampu dan simpan kat dalam rumah...baik aku panggil wireman untuk uruskan kerja tu lagi senang...masalahnya kenalah aku keluarkan kos plak...hish...hish...hish apa nak buat.


Korang rasa aku dah bersungguh ke tidak?.....ntahlah


Brazil Atau Portugal?

Salam semua...

Lbh kurang sejam setengah lagi dr sekarang akan berlangsung lah satu perlawanan yg ditunggu-tunggu oleh ramai peminat di seluruh dunia...Brazil vs Portugal yang akan berlangsung di Stadium Moses Mabhida di Durban...





Brazil yg turun mlm ini tanpa Kaka nampaknya tidak langsung terasa kehilangan pemain tengah tinggi lampai itu...namun kecederaan serius yang dialami oleh Elano menjadikan mereka kehilangan 2 pemain midfield  yg sungguh berpengalaman...lbh2 lg corak permainan antara 2 pasukan ini agak sama yang mana mereka mengharapkan kpd pemain tengah utk membuat gerakan dan 2 pemain tengah Brazil ini mmg berkeupayaan utk menjaringkan gol. Namun begitu, peningkatan prestasi Luis fabiano pasti amat menggembirakan kem Brazil, begitu juga dgn Robinho yg boleh membantu jentera serangan...

Bagi Portugal pula...jelas moral yang tinggi dikalangan pemain adalah kunci untuk mencapai kejayaan kali ini...mungkin? Dengan Ronaldo sudah memperolehi gol antarabangsanya yg pertama selepas lbh kurang 17 bulan kemarau jaringan, Simao Sabrosa yg agak meningkat permainannya, Tiago yg jelas memuncak keyakinannya, boleh menggugat status Brazil sebagai kuasa bolasepak dunia sekarang ini.

Namun, apa yang jelas...dua-dua pasukan mempunyai kelebihan masing-masing dan saya mengandaikan keputusan seri adalah lebih adil di sini...tetapi jabulani tidak mengenal mangsa...pasukan yang membuat kesilapan yang sedikit boleh membawa pulang 3 mata penuh...

Jadi...siapa pasukan pilihan anda untuk menjuarai kumpulan G malam ini? Hantarkan komen dan plihan anda sebelum jam 10 malam ini...adakah anda betul kali ini?

Cubalah!!!

Thursday, June 24, 2010

Basikal Chopper...

Korang pernah dgr tak pasal basikal chopper...knp aku nak citer pasal basikal ni? Actually, basikal ni banyak kenangannya pada aku dan adik beradik aku...nilah basikal pertama yg ayah aku belikan selepas kami berpindah dr Ulu Tiram ke Kluang...

Basikal ni unik sbb tayar belakang dia lg besar dr tayar depan...kira mcm motor harley chopper ler...(tak agak2 bandingkan dgn Harley jer)...


Sayang aku x de foto basikal aku tuh...tp dptle jugak sample basikal chopper yg aku rembat dr internet ni...mcm ni lah gamaknya fizikal basikal chopper tu...mebbe skrg ni x de lg kot keluaran terbaru. Tp basikal aku warna biru...

Basikal chopper ni adalah keluaran Raleigh Bicycle Company di Nottingham...dan pertama kali di keluarkan pada tahun 1970...lebih kurang 40 tahun dulu..

Kata org kalo x de basikal chopper masa tu...tak gempakle. Siapa yg ada basikal ni, mesti ramai kawan punya...ada jer yg nak ngendeng. Kira mcm ada harley lah masa tu....hehehe

Masa ayah aku belikan chopper tu..dia hanya belikan satu jer utk aku dan abangku...jadik kami terpaksa berkongsi ke mana saja...tapi tak jadik masalah bagi kami kerana hubungan kami mmg baik dan akrab...bila hendak ke mana-mana jarang aku yang bawa, biasanya abang jer dan aku duduk di depan...best wooo...aku tak mau citer lebih2...cuma aku nak tunjuk beberapa contoh modification ke atas basikal chopper nih...kalo korang x percaya, korang tengoklah sendiri betapa kreatifnya manusia nih....huhu







stereng kereta tu....




dikenali sbg mountain lion....



fully modification...siap enjin


mountain chopper...






chopper....











Begitulah ceritanya ttg chopper nih...harap korang sukalah...

DITIPU DI FACEBOOK...



Salam semua...




Aku x faham le kan...kadang2 tu kita fikir tempat tu selamat tapi akhirnya tempat tu menjadi tempat paling bahaya...mcm kata pepatah le, air yg tenang jgn disangka tiada buaya...lebih2 lagi buaya darat...(tp ini utk lelaki)...yg aku nak citer ni perempuan...mcm pisau cukur le gamaknya!




Tak malu...dah le muka x cantik...badan gemok gedempol...perangai lak tu mcm setan! At least kalo muka jer x cantik tak per...hati murni, luhur, bersih...kata org kalo hati dia bersih...serinya terus ke muka.



Apa yg aku nak cakap kat sini ialah ttg penipuan di dalam facebook...oleh seorang wanita yg hanya dikenali sebagai Sai Sailani...ingatkan cantik, mcm model (tgk kat foto profile dia le)...rupa-rupanya mcm yg aku cakap kat atas tadi. 2 org mamat yg perasan baik ni pulak cepat sgt terpedaya dgn tipu helah pompuan ni sampaikan sanggup berhabis ribu riban...Mmg niat mereka baik utk menolong org...spt yg dicatatkan, mrk telah memasukkan wang ke akaun pompuan utk membantu masalah keluarga pompuan ni yg susah. 
 
Korang x pernah jumpa dgn dia...terus percaya apahal...dah syok sgt ker...desperate sgt ker?Hish...hish...hish kan dah terkena...baik korang sedekahkan kat masjid ker, badan kebajikan ker lg berfaedah...apa nak buat, nasi dah jadi bubur.



Yg bestnya...lelaki2 malang ni apabila tau jer kena tipu terus pg cari dan bernasib baik dpt jumpa...yg disangka cantik menggiurkan rupanya pompuan hodoh yg gemok....(maaf kepada yg berbadan agak besar...bukan nak cakap pasal korang...tp pompuan putarbelit ni je)...dah tipu...pompuan ni menipu lagi...katanya nak settle cara baik dan nak pulangkan semua duit yg dia dah ambil...at the end of the day...habuk pun tarak!



So skrg nih...pada pendapat aku...kpd 2 org mamat ni, korang jgn tunggu lagi...dah buat laporan polis...jumpa peguam...buat tuntutan...sbb bukti dah jelas...duit telah dimasukkan ke akaun pompuan ni...dokumen semua ada...nama dan alamat pun dah tau....hntr notis tuntutan kat dia minta pulangkan balik duit tu...siap boleh tuntut interest dan kos lagi...



Kepada yg belum terkena....berhati-hati ketika berkenalan dalam laman sosial (tak kiralah apa sekalipun)...kalo nak tolong sekalipun...selidik dulu latar belakang dia...karang dah terkena kan dah susah...buang masa, kos dan tenaga jer....



Wassalam...








Tuesday, June 22, 2010

Informasi Lagi Ttg Permainan Bolasepak

Bolasepak dipercayai mula dimainkan di China pada lebih kurang 25 Masihi yg mana permainan itu dinamakan Cuju...tetapi dipercayai hanya dimainkan oleh 4 hingga 6 org bagi setiap permainan...tiada pintu gol dan tiada garisan gol.


MOB SOCCER


Pada abad 12 dan 14 Masihi...selepas org2 Greek perkenalkan bola ke Eropah...permainan ini dimainkan oleh 100 org bagi setiap pasukan dikenali sebagai Mob Soccer...mcm nak perang jer...pada masa itu tiada goal post digunakan...hanya menggunakan garisan utk mejaringkan gol...mcm main rugby la plak...sehinggalah buat kali pertamanya pihak British telah menubuhkan Persatuan Bolasepak mereka sendiri pada lebih kurang abad ke 17 dan undang-undang bolasepak yg lebih teratur telah digubal.

Korang bayangkanlah 100 org setiap pasukan...kalo 2 pasukan dah jadik 200 org...tak taule bola dia besar mana kan...nampak ke bola tu....aku rasale...bila x puas hati jer...mau terus berperang mereka2 ni...hish hish hish.....  kalo ada 22 org pun dah kelam kabut inikan plak 200 org....mengarut jer...


Itulah sejarahnya....

Hanya satu Informasi

Salam...



Kepada peminat bola kat mana2 lah, korang tau tak bola yg pertama yg diperkenalkan oleh Adidas yg digunakan dalam Piala Dunia adalah pada tahun 1970 iaitu Telstar (mcm nama kereta la plak).



Bola yg sama digunakan utk Piala Dunia 1974 ada 2 versi, yg ada hitam dan satu lagi kosong jer...menarik kan,  sebelum digantikan dgn bola yg paling glamer, Tango pada tahun 1978 dan 1982. 

Lepas Bola Azteca untuk Piala Dunia 1986, Etrusco 1990, Questra 1994, Trilocore 1998, yg popular gak Fevernova 2002, Teamgiest 2006 dan sekarang ni, paling glamer le wat masa ni, Jabulani (atau Jambul Cik Ani..hahahaha). 


Azteca untuk Piala Dunia 1986
 

Etrusco 1990
 
 
Questra 1994


Trilocore 1998


Fevernova 2002


Temageist utk Final 2006 France vs Italy


Jabulani 2010


Gold Jobulani for Final Match


sumber diperolehi dr Soccer Ball World


France Hope In WC 2010 Ended Tragically...

Salam,

What can I say...humilation, tormention, destruction on the team which previously a world champion..but turn out to be among the first team to see the exit on this year campaign...abruptly sent home!!!!

Though Uruguay has beaten Mexico in the other match...which gave some hope to the French..they are drowned in the ocean of vuvuzelas and supporters of South Africa...for God sake!

With Gorcuff sent off in the 20th min..the French went on from bad to worse...though they tried to give a fight after being down 2-0 in the first half, they fought came hopeless as the SA were so enthusiast to win...but I will give credit to Ribery, Abou Diaby, Henry, Malouda and Gibrael Cisse for their spirit to fight...but others seemed have lost their self confidence merely after the sent off of Gorcuff...they managed to get a consolation goal by Malouda in the 79th min.

With Evra and Toulalan out of the field...the team seemed to have problem in many parts...no possession football as shown in 2006..lack of confidence...no spirit to win at all....meaning they have to wait 4 years more from now to show their true colours...The most important thing...review the team...change the coach!

Au Revoir France !!!!

Bad to worse for France...

Salam,

Gorcuff has been sent of in the 25th min...really give some bangs to the French...As South Africa leading 1-0 on the 20th min..France is looking on to the exit of their World Cup campaign in 2010...

Still put some hope that the french will wake up on the remaining 70 min...the dream of becoming world champion is now at the edge....


The Girl with the Dragon TattooLive At The Troubadour [CD / DVD Combo]Avatar (Two-Disc Blu-ray/DVD Combo) [Blu-ray]

Meninggal Akibat Keguguran...

Salam... Pagi tadi semasa sedang berehat aku terbaca satu berita di dalam Harian Metro hari ini tentang seorang gadis yg berusia 17 tahun meninggal dunia dipercayai kerana kehilangan banyak darah akibat keguguran... Korang tau tak kes ni berlaku di mana? Dipercayai mangsa merupakan pelajar Sekolah Menengah di Pasir Mas, namun pada hari tersebut beliau telah ponteng sekolah dan mengikut teman lelakinya yg sebaya ke sebuah resort di Pantai Cahaya Bulan (PCB)...apa yg berlaku, ketika hendak masuk ke bilik di resort itu, pelajar perempuan ni telah jatuh pengsan dan mengalami tumpah darah. Teman lelakinya yg agak ketakutan telah memanggil staff di situ, tapi sudah terlambat kerana mangsa telah pun meninggal dunia ketika staff resort sampai di bilik tersebut... MasyaAllah...apa yang berlaku sekarang ini...pelajar lelaki tersebut adalah pelajar sebuah sekolah Agama dan sudah tentulah tebal dgn ilmu agamanya...tapi yg berlaku adalah sebaliknya...perhubungan dan pergaulan yg bebas telah menyebabkan masalah sosial seperti ini... Membaca berita ini, hatiku terdetik apakah yang menyebabkan semua perkara ini berlaku...kurang didikan agama oleh ibu bapa atau masalah pergaulan dan pengaruh rakan serta keadaan sekeliling yg menjadi punca...ya Allah jauhkan semua itu daripada keluarga kami... Namun, jauh di sudut hati ini berbisik...dunia semakin menghampiri penghujungnya!

Monday, June 21, 2010

Boleh Ke Perancis Menang Malam Ni?

Salam semua.... malam ni team faveret aku Perancis akan menentang South Africa utk perlawanan terakhir mereka dalam kumpulan A...tapi aku masih ragu akan kemampuan Perancis kali ini...lebih2 lagi dgn masalah yg timbul di dalam team Perancis kali ini.
Nicolas Anelka ni dikatakan telah memeluk Islam?
Semalam aku dikejutkan dgn penghantaran pulang Nicolas Anelka atas alasan disiplin dan tidak sebulu dengan jurulatih...tapi aku rasa mmg Raymond Domenech ni ada masalah lah sikit...mengikut kepada komen rakan Anelka di dalam skuad Chelsea, Anelka ni seorang yg baik, tidak suka bertelagah apatah lagi menimbulkan masalah..mesti ada apa2 yg tak kena dengan Domenech ni...aku dah cakap...tukar saja dia dgn jurulatih lain tp pengurusan tak mau...ntah apa ayat yg dia guna utk mengayat pihak management agaknya....cis buang karen ajelah...aku tak faham ler dgn FFF nih...!
Semalam ada juga berita mengenai sebilangan pemain Perancis tidak mau turun berlatih kerana memprotes pihak pengurusan menghantar pulang Anelka namun hari ni ada berita gembira yg mengatakan bahawa mereka telah bersedia utk menentang South Africa... Les Blues...anda masih boleh...sekiranya menang malam ini maka Perancis akan mendapat 4 mata manakala Mexico yg akan bertemu Uruguay pula, masing2 juga mengharapkan kemenangan kerana kalo mereka seri dan Perancis pula menang maka perbezaan gol akan menjadi penentuan siapa yg akan layak ke pusingan kedua.... Di atas kertas, Perancis dilihat agak tertekan tetapi apa2 pun boleh berlaku...nntikan aksi mereka di channel 805 Astro pada pukul 10 malam.... France...Bonjour....La Cagna Coupe Du Monde!!!!!!

My Mind is the Scene of the Crime

'poster'
Nobody knows what is inside my mind...though the most skillful criminal himself does not know what is embedded in it...try it if you don't mind...do you have the highest EVP...if you have then try to read it..... I'm the true criminal...the most skillful ever in the universe! Before you can steal it or even read it...I will steal whatever inside your mind first...hahahaha But when I am woke up from the unconciousnous...everything has gone...who am I...I've lost everything...please give back all mine...please give me the tickets!!!!!

Sunday, June 20, 2010

Beras Hitam Kundasang...

Salam, korang pernah dengar tentang beras hitam Kundasang...aku pun baru jer tau apa itu beras hitam. Warnanya saling tak tumpah mcm beras pulut hitam..rasanya seakan-akan sama...tapi aku tak tau samada beras hitam ni boleh dibuat bubur sama mcm pulut hitam tu.. Beras ni aku beli masa lawatan kami ke Kundasang pada bulan April lepas...harga dia sepeket 1/2 kilo RM10...mahal gak...aku saja jer nak cuba sbb org kata beras banyak khasiatnya...mereka kata ia bagus untuk penyakit jantung, darah tinggi dan kencing manis sbb kandungan gula di dalam beras ini adalah sangat kurang dan ia dikenali sebagai beras padi bukit dan ditanam dilereng-lereng bukit di Kundasang secara huma. Ni dikira sebagai tanaman organik yg mana jelas natural tanpa menggunakan baja kimia dan racun rumpai. Setelah lebih kurang 2 bulan tersimpan kat store barang makanan, hari ni wife aku telah memasak beras itu...petuannya jgn letak terlalu banyak air...nnti lembik. Setelah dimasak, di dapati rupa dan fizikal nasi yg wujud adalah sama seperti pulut dan rasanya juga sama. Sayang, tak buat rendang sebagai lauknya...nasib baik ada ayam yang dimasak merah. At least kena lah juga...kalo dgn masak lemak ker...mmg x kena langsung. Sori ye tak de foto untuk diletakkan di sini..lupa nak snap tadi. Anyway, sesiapa yg pergi ke Kundasang tu jgn lupa beli beras ni...saja nak promosi kan beras tu kat sini... jumpa lagi....

Brazil Membayar Harga Tinggi Untuk Menang...

Pemain terbaik Perlawanan - Luis Fabiano
Salam... Awal pagi tadi sempat gak tgk Brazil menentang Ivory Coast...yang akhirnya Brazil menang dgn 3-1...tp kemenangan tersebut diperolehi dgn harga yg tinggi selepas pemain midfield mereka, Kaka dibuang padang pada minit-minit akhir perlawanan akibat mendapat kad kuning yg kedua. Secara keseluruhan, perlawanan mmg dikuasai oleh Brazil secara purata 56 : 44 peratus. Luis Fabiano menjadi wira pasukan Brazil apabila menjaringkan 2 gol yg cantik. 1 gol lagi disumbangkan oleh Elano yg telah dikeluarkan sejurus selepas menjaringkan gol akibat kecederaan dibahagian keting kanan . Manakala gol Ivory Coast dijaringkan oleh penyerang sensasi mereka iaitu Didier Drogba pada minit ke 79.
"saya tak buat...sumpah tak buat!"..mungkin itu yang dikatakan oleh Kaka kepada Drogba...
Selepas Brazil mendapat gol ketiga...perlawanan menjadi bertambah rancak dan kedua-dua pasukan telah mempamerkan permainan yang agak kasar. Beberapa kali perlawanan telah dihentikan akibat pemain mendapat kecederaan akibat dari kekasaran yang dilakukan semada oleh Brazil mahupun Ivory Coast. Pada minit-minit terakhir itulah Kaka telah melakukan kekasaran terhadap Kader Keita yang mana pengadil dari Perancis telah melayangkan kad kuning yang kedua kepada beliau yang mana menyebabkan beliau akan terlepas aksi menentang Portugal nanti.
Kad kuning kedua diterima oleh Kaka menyaksikan beliau dibuang padang pada minit ke 88
Statistik Perlawanan :
                                         Brazil               Ivory Coast    
Goals scored                         3                       1   
Total shots                            12                      10   
Shots on target                      6                       4   
Corners                                4                       3   
Offsides                                0                       2   
Fouls committed                    17                      23   
Yellow cards                          1                       3   
Red cards                              1                       0   
Ball possession                      56 percent              44 percent  

(Editing by Tom Pilcher; To query or comment on this story email sportsfeedback@thomsonreuters.com)




The Voucher Finally Arrived...Huhu

Salam, On Tuesday last week, I was informed by a personal from AMP Sdn Bhd that I've won a KFC Black Pepper Crunch voucher worth RM100.00...I was so excited but deep in my heart was saying that mebbe it is just a joke... But finally today, the voucher arrived on my desk and really it is not fake...I got RM100 voucher which is valid until 31.5.2011. Wow so excited...at least I started my day today, in a happy mood... What I'm gonna do with the voucher...hehehe Anyway thanks ERa, Hits Fm for organizing such a contest...and thanks for chosen me as one of the winners...

Saturday, June 19, 2010

Mee Rebus Paling Sedap Yg Pernah Aku Makan.....

Salam...

Nak citer cikit sbb aku baru jer lepas makan lunch jap tadi....mesti korang dah tau kan apa yang aku makan untuk lunch tu...semestinya Mee Rebus...




MEE REBUS


Korang nampak tak foto kat atas tu...aku rasa tgk foto ni jer dah terliur kan...belum dpt bau dia lagi...mmg mengancam ler..

Actually, Mee Rebus ni telah disediakan oleh wifeku yg tercinta...dia mmg tau le citarasa aku mcmana...tp resepi yg dia guna ni mmg lain dari yang lain kerana sebelum ni aku belum merasa mee rebus yg betul2 enak seperti ini...cukup masinnya, manisnya, pedasnya. Bak kata orang mmg "perfect" le.

Ditambah pula dgn bahan-bahan hiasannya yg lebih sedikit...udang yg besar2, daging, telur rebus, tauhu goreng..dll...yang paling penting dlm masakan mee rebus ni adalah kuahnya...kalo kuahnya x sedap maka failed le mee rebus tu. Di samping, korang jgn lupa, bagi peminat mee rebus di Johor dan Singapura, bahan yg tidak kurang pentingnya juga adalah kerepek tepung yg diletakkan di atas mee sebelum kuah dituangkan ke atasnya...nak buat kerepek ni pun bukan boleh sebarangan...ada resepinya....barulah sedap!



Pandangan Sisi


Kalo korang nak resepi mcmana nak buat mee rebus ni boleh le klik di sini..insyaAllah aku akan bagi kat korang. Ilmu ni kita jgn lokek...yg baik kita sebarkan...tak gitu! Terimas kpd Cik Mat Gebu dr Dapur Tanpa Sempadan...

Ok lah korang jamulah mata korang dgn hidangan di atas tu...semoga kenyang...hehehehe

Bye...wassalam

Jalan-jalan ke Melaka....2

Salam... ketika aku menaip entri ni...aku dah berada kat rumah...sedang lepaking at home...sambil menonton match antara Australia dan Ghana... Actually pg tadi lepas check tu otu dr Hotel...aku dan famili breakfast kat restoran mamak kat dpn hotel tu...aku makan roti sardin, wife pula makan nasi lemak bungkus jer...anak2 ikut jer apa yg kami makan kecuali Alya yg makan roti boom...ok le jugak makanannya...harga pun cukup berpatutan... Lebih kurang pukul 9.40...kami pun menuju ke destinasi pertama kami pagi ni....Jusco Melaka berdekatan dgn Hospital Pantai....mesti korang tertanya-tanya kenapa aku nak pi sana...x de tmpt lain ke nak pg...hehehe...aku punya sukalah nak pgi mana pun kan...taklah...sebenarnya plan kami mcm ni...disebabkan Jusco tu terletak di jalan yang sama untuk keluar ke highway...maka kami ke sana dulu sebelum ke destinasi kedua....
jalan ke jusco tu...
Lepas puas pusing satu Jusco tu...kami pun meneruskan perjalan kami ke destinasi kami seterusnya...
Dani....ter"amaze"?
Pintu masuk ke Taman Mini Malaysia...
Pusat Jualan Barangan kat luar pintu masuk Taman tu.... Actually kami x jadi nak masuk Taman ni sbb waktu kami sampai lebih kurang 11.30 pagi...pertunjukkan kebudayaan yg ingin kami lihat dah terlepas sbb mereka buat persembahan lbh kurang pkl 11 pagi...so kira kensel le sbb rugi jer masuk dgn harga tiket yg dikira agak tinggi juga...dewasa RM12 dan kanak RM4 mmg dirasakan x berbaloi tanpa pertunjukkan tu...so kami jalan2 jer dikawasan sekitarnya.... destinasi seterusnya...ni lah Muzuim Lebah yg terletak di sebelah Taman Mini Malaysia...masuk free!!!
terdapat pelbagai spesis lebah yg diawetkan yg mana dipamerkan utk tatapan umum...mmg menarik sbb setakat yg aku tau hanya beberapa saja jenis lebah dan tebuan yg biasa kita dgr dan lihat...memang berharga pengetahuan yg diperolehi di sini...kalo tgk foto kat atas tu...spesis yg ada banyak lagi cuma aku x larat nak ambil foto banyak2...kalo korang nak tau...korang tgkle sendiri ....jgn marah ah! Sori foto ni agak blurr sikit...korang pernah dgr Melaka Wonderland Wet Park...aku dgr best..cumanya masa belum mengizinkan kami utk ke situ,,,insyAllah lain kali...lagi pun banyak lagi permainan kat dalam tu yg belum buka...mereka mungkin dlm awal Julai baru buka semuanya... Ni masa aku nak masuk ke highway Plus...dlm pkl 12 tgh...kenderaan agak banyak baru masuk ke Melaka...ni kan hujung minggu...mebbe diaorg nak habiskan weekend kat Melaka nih...nasib aku dah cabut dulu...kalo tidak kat Jonker walk mmg tak boleh walk lah....
So aku rasa tulah saja kan episod journey kami ke Melaka...jalan-jalan yg tak berplan...tp agak menarik...nampaknya banyak tempat yg belum kami pergi atau mmg masa x mengizinkan kami berbuat demikian...aku rasa at least 3 hari kalo betul2 pusing Melaka nih...kita rasa macam kecik je Melaka nih...tp kalo dah masuk barulah korang tau betapa banyaknya destinasi yg boleh kita pergi di Melaka...so hargailah destinasi pelancongan di Malaysia...jgn asyik nak tour luar negara jer...korang fikirlah sendiri! So jumpa korang di entri yg lain plak....wassalam!

MEE BANDUNG BATU PAHAT KUAH KACANG

REMPAH SEGERA MEE BANDUNG

Bloggers Mengomel!!

QIBLAH DAN SHOLAT TIME ZONE