Nuffnangs

Tuesday, August 31, 2010

Golf Disasterous Act?

Salam,

Have you ever heard that playing a golf can be so disastrous? We always heard that skiing can cause avalance which can be so disastrous and dangerous but this time golfing has caused fire. It happened in Irvine, California where a routine golfer's swing  in the rough Shady Canyon Golf Course has caused a spark and eventually set off a blaze in which has covered 25 acres. 


2 players are looking at the fire and thinking "have we done wrong?"


What happened here was the swing has struck a rock nearby the bush and started the fire. It was reported that 150 crews of firefighters (ground and on air) are required to put off the fire. What a coincidence and rare situation....but nowadays anything can happen, all in God's will!

So, if you're playing golf near a bush, be careful....or you'll become the firestarter!

Sunday, August 29, 2010

Allignment dan balancing....

Salam sejahtera semua,

Hari ni dah masuk hari yang ke 20 Ramadhan 1431 Hijrah yang bermakna hanya tinggal lagi 10 hari (insyaAllah) kita semua akan menyambut Eidulfitri yang mulia.



Jumaat lepas, aku pergilah buat allignment dan balancing tayar sambil servis kereta sekali kat satu kedai kat Kluang ni. Setelah checked, 3 tayar kereta aku dah rosak dan perlu ditukar. nasib baik pergi cek, kalo tak mau naya aku. Setelah tukar tayar2 tu, mereka dah buat balancing, cumanya bila nak buat allignment, mesin berkomputer utk allignment tidak boleh digunakan, jadi kenalah pakai manual. Nak kata puas hati, mmg tak puas hati sebb aku rasa ada sikit lari, dan terasa ada bergegar sedikit ketika memandu. Aku rasa satu tayar yang dia x buat balancing, tak balance. So, aku mesti kena hantar balik kat tempat diaorang tu. Tak sedaplah bila bawa x "smooth" semasa memandu.Ukuran secara manual ni kalo x betul2 expert mmg susah, tp kalo expert yang buat, ia akan lebih baik berbanding computerised alignment.




Korang dah wat ke, servis atau sebagainya kat keta korang...kalo belum buatlah sebelum terlambat, pastikan kenderaan anda dalam keadaan yang cukup baik untuk memulakan perjalanan pulang ke kampung halaman sempena hari raya ni. Bukannya apa, beringat sebelum terkena kan lebih baik. Kalo jadi apa2, kita juga yang susah nanti.Bak kata orang, wang boleh dicari, nyawa melayang mana nak ganti. Chewah....Talam chow dulu! Wassalam....


Thursday, August 26, 2010

Geng Blogger...Apa dah Jadi Sebenarnya?

Salam semua,

2-3 hari ni aku cuba buka web Geng Blogger, tp tak leh buka le...nape ek? Apa yang aku dapat bila buka adalah spt kat bawah ni :-


"Warning - visiting this web site may harm your computer!

Suggestions:Or you can continue to http://www.gengblogger.com/ at your own risk. For detailed information about the problems we found, visit Google's Safe Browsing diagnostic page for this site.

For more information about how to protect yourself from harmful software online, you can visit StopBadware.org.

If you are the owner of this web site, you can request a review of your site using Google's Webmaster Tools. More information about the review process is available in Google's Webmaster Help Center."

Kengkawan sumer tau tak apa yang berlaku sebenarnya...kalo korang tau tolongle komen ye....

Selagi Ada Rindu dgn Kord + Lirik

Salam, sejak aku dengar lagu, mmg terpaut le dgn melodi dan lirik dia...korang nak belajar nak main lagu nih, korang tgkle
 
 
 
kat bawah ni k....

The World Largest Ultraman Gathering In Japan?

Do you believe it? Ultramans gathered in Japan.......




ROFL!!!!

Monday, August 23, 2010

Koenigsegg Trevita: $2.21 Millions

10 MOST EXPENSIVE CARS IN THE WORLD!

10. SSC Ultimate Aero: $740,000


Top speed 270 mph 
spiller made from carbon
a temperature sensor 
tire pressure to optimize driving conditions

Friday, August 20, 2010

Binatang Yang Paling Lambat di Dunia

Salam semua...

korang mesti selalu dengar kan, ko ni lambat mcm siput le, perlahan mcm kura-kura le, atau lembab mcm siput kan,  tapi ada satu lagi binatang yang sangat perlahan pergerakannya iaitu sejenis specis seperti ungka yang dikenali sebagai "sloth" si tiga jari (three toed sloth).  

Tapi korang tau tak antara 3 binatang ni yang mana telah direkodkan sebagai binatang paling lambat, perlahan atau lembab di dunia?

Jawapannya adalah si "sloth" ni...berasal daripada Amerika Tengah dan Selatan dan ia bergerak tersangat perlahan dan hanya bergerak sekiranya tersangat perlu. wakakakaka!


inilah brader "SLOTH"

Tuesday, August 17, 2010

KURMA JORDAN RIVER...PERNAH DENGAR TAK?

Salam…….



Ini adalah email yang baru Talamkeladi terima hari ni...tak taulah samada propaganda atau sebaliknya...tapi apa yang hendak disampaikan perlulah diambil perhatian serius kerana ini berpucuk pangkal untuk kebaikan umat Islam seluruhnya...moga ada pihak yang mengambil berat tentang hal ini!


Di bawah ni merupakan coretan email yang diterima -

"Sekarang kita sdg menjalani ibadah puasa….....berhati-hati........be careful of Kurma Yahudi .. Tolong Distribute!  Bercetak jenama "Jordan River" itu sebenarnya bukan dari Jordan
tetapi dihasilkan dari negara
Israel.....dan diimport serta dikotakkan di Singapura tapi di edarkan di Malaysia.
 Ia ditanam di satu kawasan luas di bahagian timur Isreal yang bersempadan dengan Palestin.
 Ia dipunyai oleh seorang Yahudi yang kaya...dan ramai pekerja-pekerjanya
berbangsa Yahudi dan hasil penjualan kurma itu digunakan untuk
tabung orang-orang Yahudi.

Pendedahan ini dibuat oleh akhbar Berita Harian Singapura.

Monday, August 16, 2010

PUISI KANTOI CONTEST...VERSI TALAMKELADI.COM

Salam...aku saja jer nak join Aku Mencari Cinta - Puisi Kantoi The Contest...Tak tau ler kantoi ke tak, tapi rasa macam kantoi jer! Korang judge le sendiri puisi kantoi Talam ni :-


Tujuh Gunung tak ku kisah...
Tujuh Lautan Kubiarkan saja...(wat per nak kecohkan)
Panahan petir yang menyilaukan mata bak cahaya neon dikotaraya yang ternoda....
Apakah ertinya semua ini tanpa mu....
Apakah ertinya hidup ini tanpa mu...
Biarkan saja apa yang berlaku dikelilingmu...
Biarkan saja mak mertua lalu dibelakangmu...ada aku kisah!
Walau Badai datang menerpa....
Walau twister selaju 245 batu sejam menerjah diri....tak ku hiraukan...
Isteri menangis di sisi....
Suami meroyan meminta sesuap nasi...
Anak-anak bergelimpangan menahan kelaparan diri....
Semuanya ku biarkan saja....Demi FB!

Admin...Talam suka2 jer ni...kalo ada sesiapa yang terasa tu minta maafler banyak2 ye...ni sekadar puisi...

Sunday, August 15, 2010

Spesis Babi Yang Berbulu Seperti Kambing Biri-Biri....

Salam semua...

Korang percaya tak yang kat dunia ni ada spesis babi atau khinzir ternakan yang mempunyai bulu yang lebat dan kerinting seperti bulu kambing biri-biri...kalo korang tak percaya korang tengoklah foto2 kat bawah ni.


Babi ini dikenali sebagai babi Mangalitsa yang mana dipercayai berasal dari Austria dan Hungary.



Thursday, August 12, 2010

Proton Waja Baru 2010?

Salam...


Semalam aku terbaca dalam weblog PaulTan mengatakan yang Proton Waja baru akan dikeluarkan x lama lagi..Kali ni Waja baru akan berwajah baru. Kalo korang nak tgk mcmana bentuk fizikalnya, korang tgklah sendiri kat bawah ni, tp aku x ble jamin yang wajahnya seperti itu, semua foto aku cilok dari website. 


Yang bawah ni pulak foto2 yang berjaya dirakam oleh papparazi malaysia di Penang.....

Wednesday, August 11, 2010

Malaysia di kedudukan 139 Dunia...Ranking Terbaru Fifa Ogos 2010

Salam 2 Ramadhan...

Ranking terkini bolasepak negara dikedudukan 139 dunia, menunjukkan peningkatan 3 anak tangga daripada 142 pada bulan Julai lepas. Akhirnya, peningkatan ditunjukkan oleh anak2 buah K Rajagopal yang jelas mempamerkan aksi yang konsisten di arena antarabangsa sejak kebelakangan ini. Terbaru adalah menumpaskan Korea U-23 di Stadium Nasional Bukit Jalil.

Di mana pula Singapura, Thailand, Indonesia dan Vietnam? Singapura dikedudukan 120, Thailand di tangga 104, Indonesia 135 manakala Vietnam di tangga 127. Untuk lebih lanjut sila ke fullranking from Fifa .

Monday, August 9, 2010

Manchester United "The Red Devils"

Salam...

Baru2 ni beberapa ulamak dan mufti terkenal di Malaysia telah mengatakan bahawa pemakaian jersi yang mempunyai lambang salib dan juga syaitan serta yang menonjolkan logo penaja minuman arak adalaah haram untuk dipakai. Aku akur dengan perkara itu. 

Apa yang aku nak sampaikan di sini adalah, bagaimana Man U dengan penggunaan motto Red Devils bermula?

Thursday, August 5, 2010

JIN DAN SYAITAN DIBELENGGU.....

KELEBIHAN – KELEBIHAN PADA BULAN RAMADHAN

1. Dibelenggu para syaitan dan jin.

“Apabila tiba awal malam dalam bulan Ramadhan, diikat semua syaitan dan jin-jin yang derhaka,….(Riwayat at-Tirmizi dan Ibn Majah)

Menurut Imam Abu Hanifah pula, semua jin dan syaitan dibelenggu. Namun masih ada orang melakukan kejahatan kerana syaitan telah menggunakan 11 bulan untuk menerapkan nilai-nilai buruk dalam diri kita. Kebiasaan buruk ini mampu mendorong seseorang kearah kejahatan walau di ketika Syaitan di belenggu. Jadi dalam 1 bulan inilah kita harus ambil peluang utuk menyucikan segalanya.

Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah s.a.w. bersabda; “Apabila masuk bulan Ramadhan terbukalah pintu-pintu syurga dan terkuncilah segala pintu neraka manakala sekelian syaitan dirantai dan dibuka segala pintu rahmat.”(Bukhari & Muslim)

Wednesday, August 4, 2010

Melayu Boleh!!!!!

Salam semua...

aku wat n3 ni bukan untuk menafikan kebolehan kaum yang lain...di Malaysia kita adalah sama rata, 1Malaysia katakan. Cumanya, aku saja nak berikan semangat kepada bangsa melayu untuk lebih bekerja keras, berusaha dengan lebih gigih demi mencapai matlamat hidup dan kemajuan dalam diri.
Bukan aku nak kata yang kita ni tidak berusaha tapi maksud aku adalah kita kena berusaha lebih lagi untuk lebih maju di dalam dunia yang lebih mencabar ni. Almaklumlah, sekarang ni semuanya serba canggih, setiap detik penuh dengan perubahan terutamanya teknologi dan komunikasi. Cepat sangat bertukar...sebagai contoh teknologi perhubungan komunikasi  yang rasanya dalam 3 atau 4 tahun lepas kita hanya menggunakan teknologi 2G sahaja tapi sekarang dah 4G. Baru kita nak gunakan Iphone 3G dah keluar yang 4G...mmg kita di Malaysia ni agak ketinggalan tapi alhamdulillah masih lagi ok berbanding negara2 lain di dunia ni.

The World largest Fish Ever Caught In The World

The world largest fishes ever caught by the anglers all over the world ! Amazing, some of them are the deadliest predator of the clear and salt water in the world..... 

Tuesday, August 3, 2010

How to Play Baby by Justin Bieber



Hi everyone, wanna try to learn how to play Baby by Justin Bieber. Just watch the above video, it's a step by step lesson how to play it by daisy rock08. Gud luck...just leave your comment if you like it...Hope this will help you to improve your guitar skills...see ya!

Satu Perubahan Yang Sangat2 Perlu....

Salam semua...

Kadang-kadang kan kita rasa diri kita ni dah cukup sempurna, ada rumah besar, kereta besar, bini besar (ooops sori) bini lawa, anak2 yang comel, duit yang banyak dsb tapi adakah kita ini cukup bahagia dengan semua itu...?

Bahagia dari segi ertikata yang sebenar? Hidup yang tenang, fikiran yang damai, hati yang tidak dirundung resah dan curiga, keluarga yang bahagia.

Sunday, August 1, 2010

Guitar effect for your laptop...Digital effects lebih senang digunakan!

Salam semua...

Lama dah rasanya x poskan n3 kat sini...ntah rasa malas semacam. Tapi malam ni aku telah menguatkan semangat untuk menulis...hehehe menulis u....

Beberapa hari lepas semasa aku sedang melayari youtube...aku ada tgk satu video ttg mamat ni yang mmg suka upload video dia...mcm2 lagu yang dia upload...tapi aku mmg suspek ler dgn dia...dia mmg terer main gitar...wa cakap lu!



Tapi bukan itu yang aku nak bicarakan kat sini...aku cuma teramaze dengan sound gitar dia yang pada mulanya aku agak dia telah menggunakan effect dan distortion yang gempak tapi rupa-rupanya dia telah menggunakan direct plugin ke laptop. Aku cuba ler cari2 dalam web apa2 software yang mungkin digunakan ttg cara2 bagaiamana nak buat direct plugin ke laptop....yang memusykilkan aku samada perlu tak ada software seperti amp utk laptop atau apa2 software lain untuk mewujudkan bunyi yang gempak apabila gitar diplugin terus ke laptop.

Rupanya x perlu software yang berbagai, cukuplah kalo ada yang free download dr web tapi yang paling penting ialah korang mesti ada digital effect mcm brader Amirul gunakan spt video klip yang aku pinjam kat atas tu...brader Amirul ni kira promosi ko le...anyway tq!

Nilah yang aku cakap...kena add software digital effects kat laptop korang...mmg best bro!

Korang cuba download kat sini....guitar fx for your laptop and PC...

MEE BANDUNG BATU PAHAT KUAH KACANG

REMPAH SEGERA MEE BANDUNG

Bloggers Mengomel!!

QIBLAH DAN SHOLAT TIME ZONE