Nuffnangs

Sunday, October 28, 2012

FACEBOOK DAN IMPLIKASINYA

Assalamualaikum
 
Semalam aku berpeluang ber"reunion" dgn sahabat lama aku dari Sek Tinggi Kluang batch 1987-1993. Walaupun hanya beberapa org yang hadir tapi kehadiran yang bbrp org inilah banyak mengimbau kenangan zaman sekolah.  Yg nakal dulunya sekarang ni dah jadi tokeh besar, ramai yg menyambung pendidikan ke tahap yg lbh tinggi. Dulunya nk dikatakan malas belajar tp sekrg ni dah pegang "master" dlm bidang masing2. Pergh...mmg mantop le korang. Aku juga yg berbelah bagi nk sambung apa sbb x de objektif sebenar apa tujuan nk sambung belajar tu. La ni aku tgh konsentrate  dgn kerjaya aku.
 
Bila sibuk2 ambik gambar, masing2 lps tu mulalah sibuk mengupload foto2 tu ke dalam wall masing2. Create site di dalam FB dan mulalah tag nama masing kat dlm tu. Jeles juga aku sbb aku dah lama meng"deactivate"kan akaun FB aku. Masing2 mulalah senyap seketika dgn FB. Sibuk komen dan mcm2 lagi. Itulah penangan FB yg aku rasakan amat hebat dan ganas sekali.
 
X pelah. Masing2 ada hak mrk. Kalo mrk senang dengan keadaan itu maka teruskanlah. Bagi aku xde masalah. Sbb masa aku tgh angau dgn FB dulu, mcm tu juga. Hahaha...tp sejak aku dh bercerai dengan FB ni, actually aku nk jatuhkan talak 3 terus kt FB ni tp nntilah dulu. Mana tau Allah mengizinkan aku kembali rujuk. Hehehe...ada hati lg tu, rasanya aku tiada masalah tidak berFB. Skrg ni dah masuk bulan ke 4 aku meninggalkan FB. Kalo dulu, setiap minit setiap saat mesti nk update kat wall. Tak kira apapun, makan cendol pun nk update. Yg bestnya kalo ada yg komen. Huhu...nak nak pula kalo komen tu mula berantai.
 
Anyway, kepada rakan2 semua. Yg manis tu pasti ada pahitnya. Kdg2 ada baiknya juga kita berenggang dengan FB ni. Ada baiknya ada buruknya. Korang fikirlah sendiri. Korang dah matang dan boleh decide mana yang buruk dan baik. Kalo korang rasa FB ni dah mula rosakkan korang, baik hentikan lah sebelum dia jadi barah grade ke 4. Hahaha....
 
Oklah guys...jap lagi aku nak layan Chelsea vs Man U. Aku sdg memikirkan kat mana aku nk tinggal dlm bln Nov ni. Rumah sewa x dpt lagi. Ya Allah. Kau permudahkan segala urusan dan perjalanan hidupku hari ini dan hari-hari seterusnya. Amin... 

Thursday, October 11, 2012

Yang Ku Rindui

Talamkeladi : Yang Ku Rindui
 
Jauh aku melangkah
Meninggalkan semuanya buat seketika
Hati ini gundah gulana
Penuh dengan kerisauan dan keluh kesah
Bimbang akan apa yang ditinggalkan
Bimbang aku bimbang
 
Tadi aku terlupa
Ketika kita berseorangan
pasti ada yang meneman perjalanan
Sentiasa ada walau di mana
Sentiasa sedia walau apa situasinya
Dibelai dan dijaganya diri ini penuh mesra
Walau diri ini penuh noda dan dosa
 
Kini aku tidak lagi bimbang
Kerna aku sedar akan kehadiranNya
Dia akan sentiasa menjaga apa yang ku tinggalkan
Seperti aku juga
Apa yang aku tinggalkan tidak pernah Dia sisihkan
Akan dijagaNya sentiasa
Samada kita ingat atau alpa
 
Ku amat merindui apa yang aku tinggalkan
Namun demi mereka juga ini ku lakukan
tinggalkan bukan bermakna terus lupakan
tetapi tinggalkan kerana kasih dan sayang
kerana cinta ku kepada mereka
Cintaku kepada Dia

Wednesday, October 10, 2012

Sajak

Assalam
 
Minggu lepas anak aku yang sulung sibuk bertanya pasal sajak, bagaimana nak baca dan ada tak contoh2 sajak pada aku.
 
Aku cakap ada sbb dalam blog aku ada beberapa sajak yang telah nukilkan dengan sepenuh perasaan aku dan setelah pilih punya pilih, anak aku terus pilih sajak yang bertajuk Monolog Lambaian Kaabah yang seingat aku tulis tahun lepas ketika itu parents aku hendak mengerjakan haji.
 
Monolog ini adalah luahan perasaan aku yang membuak-buak ketika itu yang teringin juga nak menjejakkan kaki ke tanah haram yang mulia itu. Mengalir gak air mata aku ketika menulis sajak itu. Jadi aku cakap dengan anak aku agar membaca ia dengan penuh perasaan tapi sajak ni x de cara tertentu untuk membacanya. Terpulang kepada kreativiti masing2 untuk mengolah cara membacanya asal orang x bosan.
 
Bagi aku antara puisi yang agak mudah untuk dicipta adalah sajak berbanding dengan pantun, syair, gurindam dan sebagainya kerana ia hanya memerlukan kita mengambil faktor2 sekeliling sebagai isu dan kita olah ayat untuk mengambarkan situasi itu. Tidak perlu perkataan yang mempunyai akhiran yang sama atau bunyi yang sama dihujungnya.
 
Korang boleh lihat di SINI untuk menilai puisi atau sajak yang telah aku buat atau kalo korang berminat le nak tengok kan..
 
Buat anak aku Alya Nurfatehah, ayah doakan agar kau beroleh ketenangan minda dan keterangan hati ketika menjawab soalan bagi final exam yang akan bermula minggu depan...semoga berjaya...gud luck!
 
Wassalam..
 
 

MEE BANDUNG BATU PAHAT KUAH KACANG

REMPAH SEGERA MEE BANDUNG

Bloggers Mengomel!!

QIBLAH DAN SHOLAT TIME ZONE