Nuffnangs

Monday, July 12, 2010

THE CITY OF FORKS...ADAKAH BANDAR INI BENAR2 BANDAR TINGGALNYA WEREWOLFS DAN PONTIANAK?


Salam semua....

Kali ni n3 aku berkisar dgn sebuah Bandar yang dikenali sebagai Forks yang terletak di Clallam County, Washington. Mcm pernah dengar kan? Tapi kat mana ye...kalo korang mmg peminat setia Filem Twillight tentu korang akan tau tentang Bandar Forks ni dan terbayang sebuah bandar yang sentiasa suram, sejuk, angin yang kuat, hujan yang sentiasa turun, pokok2 besar, tepian laut yang cantik dengan ombak yang kuat...

Secara hakikatnya bandar ni mmg wujud dan pada tahun 2000 kapasiti penduduknya hanyalah seramai 3,120 orang sahaja dan aktiviti ekonominya berkisar tentang pembalakan dan nama fork ini diambil daripada kayu bercabang yang terdapat di tepi sungai Quillayute, Bogachiel, Calawah dan Sol Duc.
Suhu di sini paling tinggi pun dalam 18 darjah Celsius...dan cuaca di sini sentiasa mendung dan hujan (kawasan yang agak tinggi taburan hujannya)...sama mcm cerita Twillight tulah....menyeramkan kan! hehehe dan yang paling best, puak Quileute yang terdapat dalam cerita Twillight sememangnya wujud dan mereka percaya bahawa mereka boleh berubah menjadi serigala...jangan tak percaya!


                               Pantai La Push


Satu lagi yang menarik dan memang terdapat dalam cerita Twillight adalah pantai La Push yang sememangnya popular sebagai destinasi pelancongan di sini...ia terletak lebih kurang 14 batu dari Bandar Forks dan merupakan tempat tinggal puak Quileute!



Sebenarnya, kebanyakkan pelancong yang datang ke sini adalah peminat2 filem Twillight dan aktiviti yang paling popular di sini adalah memancing...best wooo! Ikan yang biasa dipancing di sini adalah jenis Steelhead Trout dan juga Salmon.


Ikan Trout


Dan yang paling menarik adalah pada 13 September setiap tahun akan disambut sebagai Hari Twillight atau Hari Cahaya Samar2 dan disambut berdasarkan hari Lahir Isabella atau Bella dalam cerita Twilight.

So korang jangan lepaskan peluang tgk semua ni dalam Filem Twilight...dan yang terbaru Eclipse yang mmg best...kalo tak best gak, korang cuba baca novel dia yang la ni dah sampai ke Breaking Dawn...so see u soon!

9 comments:

  1. ~ huih..peminat gaks eks..??
    ~ tp eclipse dlm movie tak se-bes dlm novel..
    ~ sy dh lama abeh bace ke 4 novel tuh sume..
    ~ memang dh lama tgu tuk movie..
    ~ but yet..still tak menghampakan la eclipse tuh..
    ~ skang tgu breaking dawn part 1 pulaks..

    ReplyDelete
  2. From the books to movie....Twilight Saga series is really superb!!

    ReplyDelete
  3. wYNE rEN, Orochi...thanx 4 the comments...really appreciate...mmg minat sgt dgn citer ni cuma eclipse blm smpt tgk lg..mebbe this wednesday...can't wait!

    ReplyDelete
  4. besh ker?
    x pernah follow pn citer ni...gagagaa~~
    tp nk try la tgk nnt
    kena tgk dari mula la kan =)

    ReplyDelete
  5. hazarimi, mmg best...cuma kalo nak tgk kena tgk dari mula baru tau mcmana jalan citernya...hehehe hav a try ya!

    ReplyDelete
  6. kim salam bella...
    gtau die pilih jacobs...

    cullen sucks....
    hahahah.....

    ReplyDelete
  7. salam....

    segale hormat diminta anda menghubungi saye melalui facebook...

    dan minta e-mail untuk invite menjadi penulis di blog

    http://ataspadang.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. meor...suruh Bella pilih ko je lah...

    ReplyDelete
  9. Meor...email saya mytrajet74@gmail.com...tq atas jemputan...

    ReplyDelete

Dear Frens...Leave your comment here...Really Appreciate it!

MEE BANDUNG BATU PAHAT KUAH KACANG

REMPAH SEGERA MEE BANDUNG

Bloggers Mengomel!!

QIBLAH DAN SHOLAT TIME ZONE