Nuffnangs

Thursday, June 17, 2010

Barulah Buku Bertemu Ruas....

Salam... Termenung sejenak aku bila ada member mengajukan satu soalan yg amat berat dan subjektif utk dijawab...korang tau tak apa statement yg dia bg kat aku...korang bacale sendiri kat bawah ni :

"Wahai kaum isteri di luar sana...setia lah pada suami mu.....sayangilah ia sepenuh hati....jgn khianatinya"

Terus terang aku cakap, bila aku dgr statement tu...mmg ia cukup dalam dan mencabar minda para isteri di dunia ni...persoalannya...adakah para Isteri secara totalnya tidak setia pada suami mereka... Mengikut kepada perangkaan yg aku dpt dr member aku yg kejenya loyer syarie..dia kata kat aku fail kecurangan kedua-dua pihak (maksud aku suami dan isteri adalah sama banyak)...masyaAllah...mmg betullah dunia dah hampir sampai ke penghujungnya)... dalam soal ni...setia, jujur, luhur dan sebagainya...adalah perlu dilihat drp kita sendiri dulu...jgn asyik lihat pada diri org lain...kita nak org lain jujur, setia, luhur kat kita tp hakikatnya kita sendiri mengkhianati cinta dan kasih sayang suami atau isteri kita...mana boleh macam ni! Kan tak adil... Pokok pangkalnya...semua bermula dari diri sendiri...kalo kita rasa diri x betul...cepat2lah betulkan sebelum semuanya terlambat...mana yang rasa semakin renggangnya perhubungan tu, semakin kurangnya kasih sayang, semakin kuranya belaian...tak mcm masa mula2 bercinta dulu...lekas2 lah balik lah ke pangkal jalan...agar retak tak terus menjadi belah... So...moralnya jgn terlalu cepat menuding jari mengatakan suami atau isterimu curang, x setia...cermin diri...apa puncanya...kalo betul mmg bukan berpunca dari diri sendiri...barulah bertindak...jgn pulak jadi seorang yang dayus (kepada para suamilah)...kepada isteri buatlah sesuatu mengikut kepada hukum syarak...jgn main hentam kromo je k... Aku nak pg nonton WC dulu...tadi baru jer tgk Korea kena baham dgn Argentina 4-1...nilah baru dikatakan buku sudah bertemu ruas.... renung2 kan lah....Wassalam

2 comments:

  1. sangat benci dengan issue cerai :( nak nak bila tgk pasangan tuh da ada anak. rasa tkt nak tamatkan zaman bujang yang single ni

    ReplyDelete
  2. Hajierah...jodoh pertemuan, ajal maut kan Allah dah tentukan...kalo dah jodoh awak dlm usia ni..kenalah terima hakikat tu...anyway...kita kena sentiasa ingat pada Nya...insyaAllah semua akan ok...

    ReplyDelete

Dear Frens...Leave your comment here...Really Appreciate it!

MEE BANDUNG BATU PAHAT KUAH KACANG

REMPAH SEGERA MEE BANDUNG

Bloggers Mengomel!!

QIBLAH DAN SHOLAT TIME ZONE